Doorzoek website

Historie van 50 eeuwen badcultuur

Persoonlijke hygiƫne moet zo oud zijn als de mensheid zelf.

Toch leert een blik in het verleden ons anders. Want niet altijd en overal werd er even veel waarde aan gehecht aan een schoon lichaam als aan een schone geest. In sommige perioden van de geschiedenis wast men zich – overigens om uiteenlopende redenen – slechts hoogst zelden. In andere tijden en oorden stelde men juist prijs op een ver doorgevoerde badcultuur.

Opvallend is echter, dat ondanks schommelingen in de waarderingen en intensiteit van gebruik, de sanitaire toestellen zoals wij die kennen veel gelijkenis vertonen met de oudst bekende die door archeologische vondsten aan het licht zijn gebracht. De badkuip zoals wij die kennen had men 5000 jaar geleden ook reeds. En het toilet uit die vroegere eeuwen was gebaseerd op dezelfde uitgangspunten als in onze tijd.

Er is in de loop van de eeuwen dus heel veel, maar tegelijkertijd bijzonder weinig veranderd. Een snelle ontdekkingsreis door de tijd geeft u het volgende overzicht.

Waterspoeling al in de 30ste eeuw voor Christus

De oudste vondsten dateren van ca 3000 voor Christus. Bij Mohenjodaro, in het huidige Pakistan, werden resten aangetroffen van watergespoelde toiletten en van een bad van dertig bij zestig meter.

Verwarmde badkamers in de 13de eeuw voor Christus

In het Tweestromenland, tussen de Eufraat en Tigris, thans Irak en Syriƫ, vinden we de resten van het paleis van koning IlunIschar de sporen van een badkamer met twee badkuipen, een kachel ( wellicht gebruikt om het badwater te verwarmen) en een toilet.

Ezelinnenmelk als badwater

In het oude Egypte was lichamelijke reinheid vooral een symbool van geestelijke reinheid: reinigen was een ritueel. Men nam plaats op een plaat en werd met water uit kannen overgoten. Ook zijn er toiletten bekend uit deze periode: holle stenen blokken met een uitsparing inde zitting. Wie heeft er niet gehoord van Cleopatra’s passie voor baden in ezelinnenmelk. Popeia, de vrouw van de Romeinse keizer Nero, reisde uitsluitend in het gezelschap van een kudde ezelinnen, teneinde op haar bestemming steeds voldoende melk voor haar bad te hebben.

Hoogstaand technisch vernuft op Kreta

Uit het paleis van koning Minos in Knossos op Kreta kennen we een fraai beschilderd “Bad van de Koningin” en een toilet dat bestond uit een aardewerk pot met een houten bril, met een buizenstelsel voor de spoeling. Ook in Sparta en in Rome zijn er overblijfselen van een uitgebreide badcultuur gevonden.