Doorzoek website

Tips & Advies

Op deze pagina vindt u allerlei wetenswaardigheden. Maar u kunt hier zelf ook een vraag stellen. Veel gestelde vragen en het antwoord worden in dit overzicht opgenomen.

Ventilatie

Hoe voorkom ik in mijn badkamer of schimmel? De oppervlakte afwerking van wanden en plafonds speelt een grote rol bij de bestrijding van bacteriën en schimmels. Hoe gladder de materialen, hoe beter.
Welke ventilatie fout wordt veel gemaakt in de badkamer? Veel verwarmen in de badkamer maakt de ruimte niet droog integendeel, warme lucht kan namelijk meer vocht vasthouden dan koude lucht. Om het vocht af te voeren, moet u beslist ventileren door middel van een raam te openen.
Wat is een natuurlijke ventilatie? Een natuurlijke ventilatie is een open verbinding via een koker met de buitenlucht. Wanneer werkt deze naar behoren? Een natuurlijke ventilatie werkt alleen als er een bepaalde trek ontstaat, overigens gebeurt dit pas bij ca windkracht 5.
Zijn er nog andere ventilatie mogelijkheden? Er zijn diverse mogelijkheden via mechanische ventilatie. Er is een ventilator die gedurende uw aanwezigheid uw badkamer ventileert en als extra de mogelijkheid heeft na het verlaten van de badkamer een kwartier door te draaien. Er is ook een mogelijkheid te kiezen voor een zgn zelfdenkende ventilator die via een vochtsensor werkt en zelf bepaalt wanneer hij moet gaan ventileren.
Mag ik ventileren of het raam openzetten wanneer ik wil? Ja en nee, wij wonen in een land wat van tijd tot tijd nogal een vochtig klimaat heeft en het is dus mogelijk dat u meer vocht naar binnen haalt dan dat u er eigenlijk uit wilt hebben. Zeker in bepaalde seizoenen.

Spiegels

Zijn er vergrootspiegels die universeel zijn? Spiegels die vergoten zijn als meeneem of als klemspiegel verkrijgbaar en zijn ideaal om te scheren, make-up aan te brengen of voor uw contactlenzen in of uit te doen.
Zijn er vergrootspiegels met verlichting? Spiegels met verlichting die vergroten zijn er in verschillende uitvoeringen.
Zijn er vergrootspiegels die niet beslaan? Het voordeel van een verlichte spiegel is dat de warmte van de lamp de spiegel vrij houdt van condensaanslag.
Hoe kun je voorkomen dat spiegels beslaan? Er zijn speciale spiegelverwarmingen in diverse maten welke eenvoudig aan te brengen zijn, deze voorkomen het beslaan van de spiegel.
Een normale spiegel geeft een kille uitstraling is daar iets aan te doen? Een donker getinte spiegel geeft een warme en zelfs een wat luxe uitstraling.

Een ruimte vergroten

Een ruimtelijk effect verkrijgt u door een niveauverhoging op de vloer
een spiegel van vloer tot plafond
grotere wand en vloertegels
niet tot aan het plafond te betegelen
in een kleine ruimte de vloer vrij te laten
een grote wastafel tov twee wastafels
een grote spiegel boven twee wastafels
een diagonaal opgesteld bad
lichte kleuren vergroten de ruimte
een donkere vloer met lichte wanden
een horizontale tegelpatroon
door diagonale tegelbanen te verwerken

Een ruimte verkleinen

Een ruimte verkleinen door donkere kleuren te gebruiken
afscheiden door half hoge muren
in de vrije ruimte op te stellen
het interieur geheel diagonaal te plaatsen

Toilet

Hoe voorkom je het plonzen in een toilet? Een diepspoeltoilet plonst altijd, dit kunt u voorkomen door er een velletje toiletpapier er in te gooien.
Bestaat er een toilet met bidet gecombineerd? Ja, er is een toilet die voorziet in de wasmogelijkheid van een bidet en zelfs door een druk op een knop blaast deze dmv ingebouwde föhn het ook nog droog.
Zijn er bidet mogelijkheden op mijn huidige toilet toe te passen? Er bestaat een losse universele zitting met een ingebouwde bidet functie.

Kranen

Wist u dat? Er bestaan wastafelkranen die voorzien zijn van een monddouche waarmee u met een pulserende waterstraal voor een juiste mondhygiëne kunt zorgen..
Een waterbesparende fonteinkraan. Er bestaat een fonteinkraan die u indrukt en dan gedurende een instelbare tijd water geeft.
De meest hygiënische kraan. Er bestaan wastafelkranen welke u niet meer hoeft aan te raken maar dmv een sensor automatisch aangaan. Deze is ideaal voor mensen met bv smetvrees.
De ideale fonteinkraan. De meeste fonteinkranen zijn qua uitloop te laag uitgevoerd waardoor het handen wassen erg lastig is, dit kunt u voorkomen door een hoge uitloopkraan te kiezen.
Haren wassen aan de wastafel? Er zijn nog veel mensen die hun haren aan de wastafel willen wassen u dient er dan op te letten dat u dan een kraan kiest welke een hoge draaibare uitloop heeft anders krijgt u uw hoofd niet onder de waterstraal.
Wat is een keramische kraan? Een kraan met keramische elementen is vederlicht bedienbaar en nauwelijks gevoelig voor kalk.

Interieur

Wilt u snel en eenvoudig een ander interieur in uw badkamer? Een nieuwe en/of andere kleur accessoires kan uw badkamer een geheel andere uitstraling of sfeer geven.
Met een lamellen plafond waarvan de lamellen verwisselbaar zijn kunt u de kleur van uw accessoires laten terugkomen hetgeen uw badkamer een verrassend resultaat geeft.

Milieu

Zijn er milieu bewuste douchekoppen? Er is een nieuwe generatie waterbesparende douchekoppen met diverse soorten stralen die het waterverbruik met ca 40% verminderen zonder dat de druk van het water terugloopt.
Zijn er milieu bewuste kranen? Er is een ruime keuze in thermostaat douchekranen die altijd een constante temperatuur geven hetgeen waterbesparend is en daarnaast is deze zeer veilig voor kinderen en senioren.
Zijn er hygiënische kranen? Er is reeds een beperkte keuze in elektronische wastafelkranen, deze werken op een sensor en laat het water stromen zonder aanraken, hetgeen zeer hygiënisch en ook waterbesparend is.
Kan ik gas besparen door zelf warm water te maken? Ja, dit kan door middel van zonnepanelen of een zonneboiler.

Onderhoud

Kan ik zomaar een agressief schoonmaakmiddel gebruiken? Als u een agressief middel gebruikt voor bepaalde vlekken of een behandeling bestemd is, is het ook agressief voor het basis – materiaal. Wees dus zeer voorzichtig want u maakt vaak nog meer schade.
Mag ik schuurmiddelen gebruiken? Gebruik in een badkamer nooit geen schurende middelen. Waarom niet? Een schuurmiddel veroorzaakt lichte krassen en deze gaan in de loop van de tijd vol zitten of met vuil of met kalk.
Kan ik kalkaanslag voorkomen? Ja, met een beetje inspanning kunt u veel inspanning voorkomen nl. kalkaanslag ontstaat doordat u water op laat drogen. Als u het oppervlak na het gebruik met een goed vochtopnemende doek droog wrijft krijgt u geen last van kalk aanslag.
Hoe verwijder ik lichte kalkaanslag? Een lichte vorm van kalkaanslag kunt u verwijderen met verdunde schoonmaakazijn
Hoe verwijder ik een sterke kalkaanslag? Zware kalkaanslag laat zich verwijderen met of puur schoonmaakazijn en als dit niet helpt zijn er speciale ontkalkingsmiddelen in de handel. (agressief)
Hoe krijg ik een extra glans op mijn chromen kranen? Als u uw kraan na gebruik altijd met een droge doek nawrijft en van tijd tot tijd met een vochtige doek met een scheutje spiritus krijgt u extra glans.
Hoe kan ik een lichte vorm van schimmel in de badkamer verwijderen? Schimmel laat zich verwijderen door warm water waar soda in opgelost is.
Hoe kan ik een ernstige vorm van schimmel in de badkamer verwijderen? Ernstige vorm van schimmel kunt u verwijderen door een schimmelvernietiger.
Hoe kan ik die vette rand in mijn bad of douche verwijderen? Helaas bevatten veel badkamer schoonmaak producten geen ontvetter en dat is vaak de reden waarom het vetten, zeep/shampoo resten zo gemakkelijk aan kunststof hechten, het laat zich eenvoudig verwijderen door bv een ontvettend afwasmiddel.

Tegels

Wat is porcellanato tegel? Een porcelanato tegel is een tegel waarin verschillende kleicombinaties vooraf gemengd en geperst worden en pas daarna bij erg hoge temperaturen wordt gebakken. Hierbij vormen de uiteenlopende kleuren van de samenstelling de tekening van de tegel.
Wat is een dubbel hard gebakken tegel? Een dubbel hard gebakken tegel, het woord zegt het al, is een tegel die dubbel gebakken is. Ze zijn niet geglazuurd, en worden bovendien bij een hogere temperatuur gebakken dit verhoogd de hardheid en de waterdichtheid van de tegel.
Wat is een terracotta tegel? (gebakken aarde) Een echte terracotta tegel wordt door de mensenhand gemaakt en ontlokt zijn charme door zijn ongelijkheid. Deze tegel is onbehandeld en vraagt zowel tijdens het leggen de nodige vakkennis en straks in het gebruik om bepaalde nabewerkingen zoals impregneren.
Wat is de vochtgevoeligheid van een tegel? Een goede tegel mag volgens normen niet meer dan 0.5% vocht opnemen.
Wat is getrommeld marmer? Getrommeld marmer is van origine gewoon marmer dat in een trommel met wat rivierkeien wordt gestopt. Deze gaat draaien en schuren en beschadigen bewust het marmer wat daardoor een oudheid effect oplevert.
Heeft u een vloerverwarming aangeschaft? Een vloerverwarming mag pas na zes weken voor het eerst op een zeer lage temperatuur gaan draaien. Gedurende de komende tijd daarna mag u de temperatuur stapsgewijs gaan verhogen.
Waarom hebben tegels eigenlijk voegen? De voegen hebben op zich een belangrijke functie te vervullen: ze vangen de toegestane afwijkingen in maatverschillen op. Ze houden het vocht tegen op de ontstane naden. Ze hebben mede een soort antislip functie en ze beschermen de randen van de tegels tegen eventuele beschadigingen.
Zijn er mogelijkheden met voegen? Met een smalle en strakke voeg kunt u uw vloer en moderne uitstraling geven. Met een extra brede voeg kunt u uw vloer een rustiek uitstraling geven. Met een kleur hetzij donker of heel licht kunt u een contrastrijke uitstraling geven.
Wat is een geglazuurde tegel? Glazuur is een glasachtige toplaag waarin het design en de kleuren van de tegel verwerkt zijn. Daarna gaat het ca 3 kwartier de oven in en uw is gereed.
Wat is een ongeglazuurde tegel? Een ongeglazuurde tegel is een tegel die bestaat uit diverse kleien en worden onder extreme hoge druk geperst en in een oven van 1300º gebakken.